- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
„Sala de cinema. Cinebucurești.100 de ani de modernitate”
Mizând pe capacitatea sălii de cinema de a fi un spațiu de sociabilitate Editura Pro Cultura vă invită vineri, 23 noiembrie a.c., ora 18:00, la Cinemateca Eforie – Sala Jean Geogescu, la cel de al doilea eveniment dedicat lansării volumului colectiv „Sala de cinema. Cinebucurești.100 de ani de modernitate”, autori: Mihaela Pelteacu, Laurențiu Damian.
Vor fi prezenți pentru o nouă dezbatere despre film și sala de cinema, conf. univ. dr. Marina Roman, critic de film, conf. univ. dr. Vlad Leu, director imagine, conf. univ. dr. arhitect Mihaela Pelteacu și asist. drd. arhitect Daniela-Maria Puia. Întâlnirea va fi moderată de criticul de film Mihai Fulger, director adj. artistic al Arhivei Naționale de Filme.
Seara va debuta cu energia în mișcare a membrilor echipei București Swing Dance Society condusă de Ioana Lupescu și se va încheia cu proiecția filmului Manhattan Murder Mystery (1993), regia Woody Allen, programată la ora 19.00.
Rezultat al proiectului cultural „CineBucurești. 100 de ani de modernitate”, inițiat de Asociația Pro Cultura, volumul Sala de cinema, publicat în ediție bilingvă română-engleză, continuă demersul argumentativ pentru susţinerea redescoperirii și punerii în valoare a sălilor de cinema, atât pentru calităţile lor arhitecturale şi urbanistice dar şi ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă.
Demersul autorilor pornește de la o percepţie particulară ce recunoaște relația fondatoare dintre sala de cinema şi oraşul modern și susține, alăturându-se altor eforturi, recuperarea și reactivarea sălilor istorice din zona centrală. Prin sondarea spaţiilor de proiecţie volumul identifică o topografie urbană particulară pe care sala de cinema, în relație cu locuirea, a generat-o în ansamblul orașului, o solidaritate interesantă, considerată dintr-o perspectivă arhitectural-urbanistică și cinematografică.